Календар дат та подійПосміхніться!Екологічні новиниАнонси
В небольшом городе Донецкой области год назад экологи обнаружили на свалке радиоактивные отходы. Уровень радиации на «мусорнике» — 13 тыс мкР/час, фон более чем в 900 раз превышает норму! Можно только догадываться, что творится внутри могильника, куда, к слову, так и не нашлось желающих проникнуть, чтобы замерить уровень радиации. Городские же власти практически ничего не делают для ликвидации свалки, несмотря на то что в непосредственной близости от нее протекает речка Кривой Торец, которая несет свои воды в Северский Донец — главный источник питьевой воды Донецкой области…
Ядерный могильник находится в 500 метрах от первого жилого дома Константиновки и 700 метрах от трассы Донецк — Харьков. Начиная с 50-х годов минувшего столетия туда съезжались грузовики и сбрасывали отходы от переработанных металлов. Никто из местных жителей не придавал этому значения, и за долгие годы все уже свыклись с мусоркой — даже тропинку через нее протоптали, чтобы срезать путь от ближайшего села в город. И неизвестно, сколько бы все это продолжалось, если бы в 2004 году местный предприниматель Олег Пышный не решил взять в аренду территорию, на которой расположена свалка.
Радиацию обнаружили случайно Далі...

пʼятницю, 12 грудня 2008 р.

§ TURTLE NEWS: [WASTE] Дніпропетровській області подарують "маленький Чорнобиль"?

Дніпропетровській області подарують «маленький Чорнобиль»?

Донецький губернатор проговорився про перенесення радіоактивного звалища з-під Константинівки. Ця новина пішла гуляти в народ з легкої руки донецького губернатора. Володимир Логвіненко днями приїжджав подивитися, як йдуть роботи по прибиранню звалища, там і проговорився: мовляв, зберігати забруднену донецьку землю збираються десь в Дніпропетровській області.

Про те, що цей «полігон промислових відходів» (офіційна назва звалища, куди місцеві підприємства довгі роки звозили відходи свинцево-цинкового і скляного виробництв) фонить, виявилося абсолютно випадково. Трьомстам жителям селища Бересток, у яких звалище розкинулося буквально за городами, ні влада, ні МНС ніколи нічого про радіацію не говорили. У набат ударила місцева преса - після того, як один місцевий підприємець узяв в оренду цю землю і збирався на ній щось побудувати. Будівельники про всяк випадок заміряли радіаційний фон і ахнули - перевищення норми в 120 разів! Тоді вже заворушилися і влада. З тих пір звалище почали називати «маленьким Чорнобилем», а жителям Берестка стало, нарешті, ясно, чому останнім часом корови почали дохнути і риба в ставку пропала. Та і самі люди розхворілися: у кого голова розколюється від болю, у кого - перепади тиску, слабкість...

На прибирання складу, що фонує, було потрібно близько 5 мільйонів гривень - суму довго випрошували у Кабіну. Проте лише в жовтні 2008-го уряд розщедрився на півтора «лимони». Ще трохи більше мільйон нашкрябали місцева влада - і, слава Богу, днями утилізація, нарешті, почалася. Радіоактивний ґрунт зараз запаковують в спеціальні контейнери, а потім їх відправлять на зберігання...

І ось після слів губернатора Логвіненка, тривожно загуділа вся Дніпропетровщина: невже і насправді все вирішено з місцем зберігання? Невже своїх «Чорнобилів» мало?!

- Ми нічого про пере захоронення не знаємо, - запевнили в Дніпропетровському обласному управлінні МНС. - І ніхто з Донецька до нас з такими планами не навідувався.

Відмовлялися і співробітники облСес. Намагалися ми отримати відповідь і з неофіційних джерел. Але навіть на умовах конфіденційності жоден з наших знайомих еменесників не зважився «злити» інформацію. Мабуть, операція з пере захоронення вже дуже засекречена (що і зрозуміле, враховуючи можливий соціальний резонанс).

Є також припущення, що питання про нову «прописку» радіоактивних відходів дійсно ще не вирішене. І такими нібито «просочуваннями» інформації влада намагається промацати - чи змовчить народ, як завжди, або ж почне протестувати. Таким прийомом, до речі, частенько користуються політики - перед ухваленням якихось непопулярних в народі законів.

12.12.2008p.

Юрій Столєтов, Комсомольська правда

http://eco-ua.org/index.php?item=articles&sub=4526&d_id=0

Немає коментарів:

Дописати коментар